Kuidas saan kaasa aidata?

Lisaks sellele, et valid kalajuhisest rohelise tähisega kalu ja mereande, leidub veel mitmeid võimalusi jätkusuutlikule tarbimisele kaasa aitamiseks.

  1. Eelista kohaliku kala! Teisest maailmaotsast transporditud kala söömine ei ole kuidagi keskkonnasõbralik. Kui võimalik, siis söö Eestist või lähipiirkonnast püütud või kasvatatud kala.

Söö väiksekasvulist kala, nagu näiteks räim või kilu, sest need liigid on paremas olukorras, kui suurekasvulised kalad. Lisaks kasvavad väiksekasvulised kalad eluealiseks kiiremini, kui suurekasvulised kalad.

Proovi midagi uut! Varieerides oma kalaoste vähendad sa survet populaarsetele ja ülepüütud liikidele.

Küsi julgelt kust kala on pärit ja kas see on püütud ja kasvatatud jätkusuutlikult. Pidevalt kerkib esile "uusi" kalu ja kalanimetusi. Tunne kala, keda sööd.

Ära lase tujul langeda, kui sa ei saa soovitud vastust. Paljud mereandide müüjad ei tunne kalade bioloogiat ega kalastuse keskkonnamõju. Läbi julgete küsimuste aitad sa kaasa huvi suurenemisse ja mõjutada keskkonnasõbralikuma kalapüügi ja kalakasvatuse arengut.

Väldi süvameres elavaid liike, kuna nad kasvavad aeglasemalt ja on ülepüügile tundlikumad.

Ära söö haisid ja raisid, sest neil on järglasi vähem ja nad kasvavad aeglasemalt. 

Ära osta punasesse nimestikku kuuluvat kala nagu näiteks hiidlest, angerjas ja ogahai.

Võimalusel osta sertifitseeritud tooteid, mis on tähistatud MSC või ASC märgisega !
Mõtle järgi, miks mõni kala on nii odav. Madalama hinna taga võib olla röövpüük. Tea kust sinu kala on pärit ning kuidas ta on püütud.

JA VEEL: Kõik siin juhises toodud soovitused kehtivad, kui ostad kala ja mereande poest. Kui ostad aga tuttavalt kalamehelt, kes hoolib oma püügipiirkonnast, siis usalda teda.




Laen...